Cart
No products in the cart.
Καλησπέρα Hookah Lovers! Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για ένα πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά κυρίως τους νεοεισελθόντες λάτρεις του ναργιλέ, αλλά μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ορισμένους πιο έμπειρους χρήστες. Θα αναλύσουμε δέκα συν ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη ή και μύθους που επικρατούν στο χώρο, ελπίζοντας να σας βοηθήσουμε να τα αποφύγετε, και να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα του καπνίσματός σας. Πάμε να ξεκινήσουμε!
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Ένα λάθος που έχουμε κάνει όλοι -τολμώ να πω μηδενός εξαιρουμένου- στα πρώτα μας βήματα, είναι να προσπαθούμε να χωρέσουμε μέσα στο Bowl μας όσο το δυνατόν περισσότερη γεύση, πιέζοντας την και καλύπτοντας και την παραμικρή σπιθαμή, με σκοπό να δώσουμε τόσο μεγαλύτερη διάρκεια στο κάπνισμά μας, όσο και περισσότερο ντουμάνι. Η αλήθεια βέβαια απέχει κατά πολύ. Οι περισσότεροι καπνοί που υπάρχουν στην αγορά, ευνοούνται από πιο “ελαφριά” packing (σ.σ. για τo packing και τις διαφορετικές μεθόδους του έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο), επομένως το μόνο που καταφέρνουμε παραγεμίζοντας το bowl μας είναι να μπλοκάρουμε τα κενά αέρος που δημιουργούνται ανάμεσα στα φύλλα του καπνού και να δημιουργούμε μια συμπαγή μάζα η οποία δεν αναπνέει, με αποτέλεσμα να μη θερμαίνεται ιδανικά. Το αποτέλεσμα; Όχι μόνο δεν έχουμε περισσότερο ντουμάνι και διάρκεια, αλλά δεν αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες του καπνού μας, χαραμίζοντας περιττά γραμμάρια επομένως και χρήματα, ενώ σε θέμα απόδοσης, το αποτέλεσμα μας είναι στην καλύτερη μέτριο. Ελάχιστες εξαιρέσεις στη συγκεκριμένη μέθοδο υπάρχουν, όπως η πολύ γνωστή αμερικάνικη εταιρεία Tangiers, η οποία μάλιστα προτείνει να “πατικώνουμε” τον καπνό της μέχρι το pack μας να γίνει “dense” ή συμπαγές για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.
2. ΚΟΨΙΜΟ / ΣΤΕΓΝΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ BOWL
Ένας από τους πιο κοινούς μύθους/λάθη που κυκλοφορούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ότι πρέπει να ψιλοκόβουμε ή να στεγνώνουμε τον καπνό μας, για να ξεφορτωθούμε την “περιττή” υγρασία. Ας τα σχολιάσουμε ξεχωριστά.
Όσον αφορά το κόψιμο του καπνού, η τεχνική αυτή πηγάζει από πολύ παλιά, όταν οι καπνοί δεν είχαν τόσο προσεγμένη διαδικασία παραγωγής με αποτέλεσμα κάποια φύλλα να είναι τεράστια, και κατά πολύ μεγαλύτερα από κάποια άλλα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στρωθούν ομοιόμορφα σε ένα Bowl. Πλέον, εν έτει 2023, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών καπνού, έχει προβλέψει για το συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας το κόψιμο του καπνού να είναι ομοιόμορφο, και να μην ξεπερνάει το επιθυμητό μέγεθος. Αυτό το μέγεθος βέβαια σαφώς διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και από χώρα σε χώρα, όμως είναι εσκεμμένο και εξυπηρετεί τις προθέσεις της εταιρείας για το πως επιθυμεί να καπνίζεται το εκάστοτε προϊόν της. Για παράδειγμα, η Starline (γνωστή παλαιότερα ως Daily Hookah) έχει αρκετά μεγάλα φύλλα για δεδομένα ξανθού καπνού, ενώ αντίθετα εταιρείες σαν την Musthave έχουν τόσο λεπτοκομμένο καπνό, που θυμίζει πάστα. Στο κατάλληλο Bowl και με τη σωστή διαχείριση θερμότητας, αμφότερες οι εταιρείες πετυχαίνουν σε αυτό που αποσκοπούν.
Αντίστοιχα, η υγρασία ενός καπνού, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο στοιχείο του. Όλη η γεύση, η αντίσταση στη θερμότητα, και η συνολική συμπεριφορά του, επηρεάζεται σε μέγιστο βαθμό από το ποσοστό υγρασίας του. Οι σωστές εταιρείες καπνού, προμηθεύουν στο κοινό τους το προϊόν έτοιμο για κατανάλωση, με την ιδανική αναλογία υγρού-καπνού. Στεγνώνοντας τον καπνό, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να του στερούμε “γεύση” και να επιταχύνουμε τη θέρμανση του, συνεπώς να μειώνουμε τη διάρκεια του session μας. Επαναλαμβάνω, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά σε γενικές γραμμές αφήστε τον καπνό σας στην ησυχία του!
Το νερό στη βάση του ναργιλέ, είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει και τον ξεχωρίζει από πολλές άλλες μορφές ατμίσματος/καπνίσματος. Η απόλυτη ουδετερότητά του, και αυτή η “ησυχία” του, το καθιστούν ιδανικό. Όπως ένας καλός διαιτητής σε ένα Derby επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές, δηλαδή τους πραγματικούς πρωταγωνιστές να κλέψουν την παράσταση, έτσι ακριβώς το νερό ρίχνει όλους τους προβολείς στον καπνό και τη διαχείριση της θερμότητας, τους δικούς μας δηλαδή superstars. Πολλοί “ιντριγκαδόροι” βέβαια ενοχλούνται από την γαλήνη του νερού, και διαταράσσουν την ηρεμία του με ποικίλους τρόπους. Πάμε να δούμε τους επικρατέστερους.
3. ΠΑΓΟΣ ΣΤΗ ΓΥΑΛΑ
Ο πάγος, ειδικότερα στην Ελλάδα, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Ειδικότερα στα μαγαζιά της εστίασης, και με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πάγος βρίσκεται μέσα σε κάθε γυάλα, ενώ υπάρχουν μέρη που τον χρεώνουν ακόμη και ως extra! Ο μύθος γύρω από τον πάγο και τη χρήση του, είναι ότι δίνει δροσιά στη γεύση μας, κάνοντας την “παγωμένη” και πιο ευχα΄ριστη. Η αλήθεια είναι, ότι η επίδραση του πάγου στο γευστικό αποτέλεσμα ενός ναργιλέ, είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή. Υπάρχουν αμέτρητες εταιρείες και γεύσεις στην αγορά που μπορούν να επιτύχουν αυτό το cooling effect στο Bowl μας, καθιστώντας τη χρήση του πάγου στη γυάλα σε αυτό το κομμάτι πλήρως υποδεέστερη και αχρείαστη. Αντιθέτως, ο πάγος έχει την ιδιότητα να “κλέβει” ένταση από το ναργιλέ μας, δίνοντας μας ένα πιο “ουδέτερο” γευστικό αποτέλεσμα. Στο εξωτερικό, ο επικρατέστερος όρος είναι ότι κάνει “mute” τη γεύση. Το νόμισμα βέβαια έχει δύο όψεις. Σε υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, όπως το καλοκαίρι, ο πάγος μας λύνει ένα από τα σοβαρά προβλήματα του ναργιλέ, το να ζεσταίνεται το νερό της γυάλας και να μας δίνει αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση που οι περισσότεροι γνωρίζετε. Προσωπικά, η επικρατέστερη λύση θεωρώ ότι επιτυγχάνεται με τη χρήση κρύου νερού από το ψυγείο όταν ο καιρός το απαιτεί, με το κανονικό νερό της βρύσης να κάνει άριστα τη δουλειά σε φυσιολογικές συνθήκες.
4. ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΗ ΓΥΑΛΑ
Άλλος ένας τρόπος να φέρουμε το νερό στο προσκήνιο, είναι να βαφτίσουμε μέσα του διάφορα φρούτα, με σκοπό να δώσουμε και εδώ ΄γεύση και ένταση στο κάπνισμα μας. Αμ δε! Με εξαίρεση ελάχιστα εσπεριδοειδή με πολύ έντονο όξινο χαρακτήρα, τα περισσότερα φρούτα κάνουν κυριολεκτικά “μια τρύπα στο νερό” καθώς δεν αφ΄ήνουν το παραμικρό στίγμα στη γεύση. Φυσικά, το αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό, δίνοντας μια διαφορετική νότα στα μάτια των ανυποψίαστων θεατών, όμως μεταξύ κατεργαρέων, καλό θα ήταν να υπάρχει ειλικρίνεια. Αφού αφιερώσατε τα χρήματα για να τα αγοράσετε, και το χρόνο για να τα καθαρίσετε, σερβίρετέ τα τουλάχιστον σε μια περιποιημένη φρουτοσαλάτα στο τραπέζι σας, να πιάσουν και τόπο!
5. ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗ ΓΥΑΛΑ
Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνα. Το αλκοόλ, είναι αλήθεια ότι καταφέρνει να κάνει ότι δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι δύο ανταγωνιστές του, επηρεάζει και μάλιστα δραστικά τη γεύση! Προσωπικά, δεν είμαι λάτρης του αλκοόλ σε οποιαδήποτε μορφή, και οι φορές που το έχω δοκιμάσει μέσα στη γυάλα ενός ναργιλέ ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, και σε ποσότητες κάτω των 50 ml, επομένως θα σας συμβούλευα να προχωρήσετε στα πιθανά σας πειράματα με δική σας ευθύνη. Από μαρτυρίες πάντως, η ανάμειξη αλκοόλ στο ναργιλέ μπορεί να είναι από “ιδιαίτερη” έως καταστροφική. Proceed with caution!
6. ΓΑΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΠΥΚΝΟΤΕΡΟ ΝΤΟΥΜΑΝΙ
Αυτό που απάντησες, είναι… ψέμμα! Παρ’ ότι αγνοώ την προέλευση του συγκεκριμένου μύθου, τον έχω ακούσει τόσες πολλές φορές για να με κάνουν να προβληματιστώ. Η πυκνότερη συγκριτικά σύσταση του γάλατος από το νερό, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση κατά το τράβηγμα της “τζούρας” μας. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει πως το ντουμάνι γίνεται πυκνότερο. Εκτός του ότι ο μύθος αυτός λοιπόν δεν επιβεβαιώνεται, ελοχεύουν και ορισμένοι κίνδυνοι, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά το καθάρισμα του ναργιλέ μας έπειτα από το κάπνισμα. Βακτήρια, μούχλα και άλλα πολλά περιμένουν ένα στραβοπάτημά μας!
7. ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΝΑΡΓΙΛΕΣ, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΝΤΟΥΜΑΝΙ
Ως λάτρης των μικρότερων ναργιλέδων, έχω αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη ερώτηση ουκ ολίγες φορές. Παιδιά, το μέγεθος, τουλάχιστον στο ναργιλέ, δε μετράει! Τα κυριότερα στοιχεία που καθορίζουν το ντουμάνι που θα έχει ο ναργιλές μας είναι: ο καπνός, η διαχείριση της θερμότητας (κάρβουνα, HMD) και το Bowl. Όταν μιλάμε για ποιοτικούς ναργιλέδες που πληρούν κάποια standards ποιότητας, τόσο το μέγεθος όσο και η εταιρεία κατασκευής δεν μας επηρεάζουν!
8. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
Γυρνάμε στα basics! Τα ράσα μπορεί να μην κάνουν τον παπά, τα κάρβουνα όμως κάνουν το ναργιλετζή! Τα πιθανά στραβοπατήματα στο κομμάτι του κάρβουνου είναι ποικίλα. Από την επιλογή του σωστού τύπου, ο οποίος είναι αποκλειστικά κάρβουνα καρύδας και όχι οποιαδήποτε άλλη ΄έκφανση, και προς Θεού όχι τα καρβουνάκια της εκκλησίας! Σε δεύτερη όψη, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο σωστό άναμμα. Περιμένουμε μέχρι τα κάρβουνα να έχουν κοκκινίσει από όλες τις πλευρές, χωρίς να έχουν μαύρα άκαυτα σημεία, και τα τινάζουμε-φυσάμε ελαφρώς πριν τα τοποθετήσουμε στο διαχειριστή της θερμότητας για να ελαχιστοποιήσουμε τη στάχτη τους, αλλά και να τους δώσουμε ένα τελευταίο άναμμα!
9. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ
Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωστή διαχείριση των καρβούνων, είναι και η διαχείριση της θερμότητας του καπνού και του Bowl μας. Αυτή είναι υπεύθυνη για όλες τις παραμέτρους του session μας! Ένταση της γεύσης, απόδοση στο ντουμάνι, διάρκεια καπνίσματος, όλα εξαρτιώνται άμεσα από το πώς διαχειριζόμαστε τη θερμότητα του session μας. Είναι μια από τις δυσκολότερες τεχνικές για να τελειοποιήσει κανείς και απαιτεί τη μέγιστη εμπειρία, αφού κάθε session είναι μοναδικό και εξαρτάται από όλες τις εκάστοτε παραμέτρους (Bowl, HMD, καπνός), σημαίνοντας πως δεν υπάρχει σίγουρος δρόμος. Είναι το κλειδί για να μεγιστοποιήσουμε την ποιότητα του καπνίσματος μας, και ίσως το σημαντικότερο skill ενός καλού “ναργιλετζή”. Τα συνηθέστερα λάθη όσον αφορά τη θερμότητα, είναι να χρησιμοποιούμε περισσότερα κάρβουνα από όσα χρειάζεται, να μην αλλάζουμε κάρβουνα εγκαίρως, αλλά και να μη δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στο Bowl μας να ζεσταθεί στην αρχή του session μας.
10. ΟΛΑ ΤΑ BOWL ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ
Όπως προείπαμε, κάθε session είναι διαφορετικό. Κάθε καπνός, κάθε Διαχειριστής Θερμότητας (HMD) και κάθε Bowl έχουν τις δικές τους ανάγκες, και τη δική τους ενδεδειγμένη χρήση. Όσον αφορά τα Bowls, θα πρότεινα να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά πήλινα. Γυαλί, καουτσούκ και οποιοδήποτε άλλο υλικό, υστερούν σε πολλούς τομείς και δεν αξίζουν τον κόπο. Για αρχάριους χρήστες ενδείκνυται η εξοικείωση με τα Phunnel Bowls, που παρέχουν ένα πιο ομαλό αποτέλεσμα και είναι ευκολότερα στην προετοιμασία, ενώ για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τη δημιουργικότητά τους, τα Killer Bowls αποτελούν μια πολύ απαιτητική “πίστα”.
10+1. H ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΑΡΧΟΝΤΙΑ
Θα κλείσουμε το άρθρο με μια πολύ απλή παρατήρηση. Η καθαριότητα και η καλή υγιεινή του ναργιλέ μας, είναι το παν, τόσο για την ποιότητα του καπνίσματος που έχουμε, όσο και κυριότερα για την υγεία μας! Πλένουμε προσεκτικά όλα τα μέρη του ναργιλέ μετά τη χρήση του, και σιγουρευόμαστε πως τα κρατάμε πεντακάθαρα, κάθε φορά! Μπορείτε να διαβάσετε και το σχετικό άρθρο για την καθαριότητα στο site μας.
Τεμπελιά στο χόμπυ που επιλέξαμε δε χωράει, ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΠΛΥΝΕ ΤΟ ΝΑΡΓΙΛΕ ΣΟΥ!
Αυτά ήταν τα 10+1 λάθη και μύθοι που συναντάμε στο χώρο του ναργιλέ. Ελπίζουμε να σας βοήθησαν και αν δεν το κάνατε ήδη, να τα αποφεύγετε στο μέλλον! Γευστικά, καθαρά, και πολύωρα καπνίσματα σε όλους!