0 0,0 

Cart

No products in the cart.

BLOG

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΑΡΓΙΛΈ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΑΡΓΙΛΈ

Το καλοκαίρι έφτασε, οι ζέστες έσφιξαν, κι εμείς σαν γνήσιοι εραστές της τέχνης μας δεν πτοούμαστε και συνεχίζουμε να επιδιδόμαστε σε ακατάπαυστη εξάσκηση των πνευμόνων μας. Ο ναργιλές είναι ένα σπορ τεσσάρων εποχών και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το θέρος, γίνεται όμως αντιληπτό πως όταν οι εξωτερικές συνθήκες μεταβάλλονται, οφείλουμε να προσαρμοστούμε για να αποφεύγουμε πιθανές αναποδιές και εμπόδια στο δρόμο της μέγιστης απόλαυσης. Πάμε να μελετήσουμε παρέα, ένα σύντομο και περιεκτικό οδηγό καλοκαιρινής επιβίωσης όσον αφορά το ναργιλέ, για να είμαστε βέβαιοι πως και αυτό το καλοκαίρι, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα “σύννεφά” μας κάτω από τον καυτό ήλιο.

Stay Hydrated

Ειλικρινά, περιμένατε να ξεκινήσω με οτιδήποτε άλλο; Σε αυτό εδώ το blog έχουμε τονίσει επανειλημμένα τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια ενός session, ώστε να μείνουμε μακριά από ανεπιθύμητους πονοκεφάλους, ζαλάδες και άλλες αρνητικές επιδράσεις της αφυδάτωσης. Είναι πασιφανές, πως το όλο ζήτημα γιγαντώνεται κατά την περίοδο του καλοκαιριού, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έντονη ηλιοφάνεια να μας επιβαρύνουν. Συνίσταται να συνδυάζετε ΠΑΝΤΑ το ναργιλέ σας με κάποιο δροσιστικό ποτό της επιλογής σας, έστω και με λίγο κρύο νερό. Για περισσότερες προτάσεις συνδυασμού ποτού και ναργιλέ, μπορείτε να μελετήσετε περαιτέρω το πρόσφατο άρθρο μας.

Οργανώσου!

Δεν ξέρω για σας, πάντως το δικό μου καλοκαίρι ισοδυναμεί με μια λέξη: κινητικότητα. Είτε θα είναι μια γρήγορη απογευματινή απόδραση στην κοντινότερη παραλία μετά από μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά, ένα αυθόρμητο σαββατοκύριακο εξόρμησης στη Χαλκιδική ή ένα “καλά οργανωμένο έγκλημα” με τις διακοπές του Αυγούστου σε κάποιο νησί των Κυκλάδων, ο κοινός παρονομαστής όλων των ανήσυχων καλοκαιρινών μου ανησυχιών συνοψίζεται σε μια λαϊκή ρήση: “των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”. Πέρα από αντηλιακά, πετσέτες, εφεδρικά μαγιό και αλλαξιές, η δεύτερη τσάντα μου, εμπεριέχει τα δικά μου “essentials”: Travel ναργιλέ, πήλινα, διαχειριστές θερμότητας, ψησταριά, τσιμπίδα, πιρουνάκι, κάρβουνα και φυσικά γεύση! Γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να σε πιάσει η χαρμάνα, σε μια ειδυλλιακή σπηλιά αγκαλιά με το αμόρε σου χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτα. Είπαμε, μαγείρεψε πριν πεινάσεις!

Το μέγεθος μετράει!

Travel ναργιλέ ανέφερα εσκεμμένα, και όχι απλά ναργιλέ. Όλοι ξέρετε το struggle του να πρέπει να κουβαλήσεις χίλια δυο πράγματα (κοπέλες εσάς κοιτάω), και ταυτόχρονα ο εξοπλισμός του ναργιλέ σου να είναι μια ντουλάπα από μόνος του. Προσωπικά, το καλοκαιρινό μου setup, εμπεριέχει τα πλήρως απαραίτητα και με το μικρότερο δυνατό συνολικό όγκο. Έτσι, είμαι σίγουρος πως μπορώ να τα κουβαλήσω εύκολα παντού μαζί μου, να τα χωρέσω στο στριμωγμένο με βαλίτσες πορτμπαγκάζ μου, και παρόλ’ αυτά να μη στερηθώ κανένα κομμάτι της όλης εμπειρίας! Και για να μη νομίζετε ότι δε σας έχω σκεφτεί, πάρτε παράδειγμα από την προσφορά του Misha Rebel, για να γίνετε κι εσείς ταξιδευτές του ναργιλέ, όπως εγώ.

Προσαρμόσου στις θερμοκρασίες!

Ας πάμε τώρα στο πιο πρακτικό κομμάτι κι ας μιλήσουμε λιγάκι πιο συγκεκριμένα για το πως να διαχειριστούμε τα session μας. Τι αλλάζει όταν καπνίζουμε το ναργιλέ μας σε μια ωραία παραλία; Τα πάντα! Η αυξημένη εξωτερική θερμοκρασία, επηρεάζει το ναργιλέ μας με πολλούς τρόπους: Για αρχ΄ή, τα κάρβουνα μας καίγονται πολύ πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να μικραίνουν και να χάνουν την επιθυμητή ένταση γρηγορότερα. Ταυτόχρονα, όπως είναι λογικό, το bowl μας αναπτύσσει υψηλότερες θερμοκρασίες και ως εκ τούτου, υπάρχουν και μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα στη διαχείριση της θερμότητας. Τέλος, το νερό στη γυάλα μας “υποφέρει” και είναι βέβαιο πως χρειάζεται αντικατάσταση μετά από μία ώρα στην καλύτερη περίπτωση. Πώς αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα; Φροντίζουμε να επιλέγουμε τα κατάλληλα κάρβουνα ανάλογα με τον τρόπο που καπνίζουμε, συνήθως ρίχνοντας το μέγεθος τους πχ. από 26άρια ή 27άρια σε 25άρια, ενώ φροντίζουμε να εστιάζουμε στην αλλαγή τους με μεγαλύτερη συνέπεια, ιδανικά ανά 20 λεπτά ώστε να μη χάνουμε την απαιτούμενη θερμότητα για το bowl μας. Αναφορικά με το νερό της γυάλας, χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο παγωμένο νερό γίνεται, σιγουρευόμαστε ότι ο ναργιλές μας βρίσκεται σε σκιερό μέρος και όχι μέσα στον ήλιο ή σε άμεση επαφή με την καυτή άμμο, και φυσικά αλλάζουμε το νερό του σε κάθε refill ή επόμενο session.

Ο αέρας δεν είναι φίλος σου!

Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει ήλιος, παραλίες και νησιά. Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Στην περίπτωση μας, τα ψιλά γράμματα είναι το τέταρτο στοιχείο της φύσης: έχουμε νερό, φωτιά, γη, πώς θα μπορούσε να λείπει ο αέρας; Κι αν τα υπόλοιπα τρία δουλεύουν για μας, ο καλοκαιρινός άνεμος σίγουρα δεν είναι ούριος για το session σου. Πέρα από το προφανές αισθητικό κομμάτι, που ο άνεμος φροντίζει να παρασέρνει το ντουμάνι σου, να σου χαλάει τα κυκλάκια και γενικά να σου αφαιρεί όλο το οπτικό experience, έχει και χειρότερα: ο δυνατός αέρας επηρεάζει τη διαχείριση της θερμότητας στο bowl σου και σου καταστρέφει το session, αφενός διαταράσσοντας τη σταθερότητα της θερμοκρασίας, αφετέρου περιορίζοντας τη διάρκεια ζωής του. Η μόνη σου ελπίδα, αν δε σκοπεύεις να απομονωθείς από όλους και από όλα και να καπνίζεις ναργιλέ σε εσωτερικούς χώρους καλοκαιριάτικα, είναι να προμηθευτείς ένα Windcover, με την ελπίδα να μετριάσεις τις παρενέργειες του αέρα. Αν βρίσκεσαι δε σε κάποιο νησί, μάλλον πρέπει αναγκαστικά να καταφύγεις στην πρώτη λύση και να καπνίζεις αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους.

Πρόσεξε τη γεύση!

Αν το διάβασες με τη φωνή και τον τόνο του συμπαθητικού γεράκου από το “Ο Αυτοκράτορας έχει Κέφια”, μπορεί να σου έχω άσχημα νέα για την ηλικία σου, αλλά σε αγαπώ λίγο περισσότερο! Αν είστε συστηματικοί αναγνώστες των άρθρων μου, θα γνωρίζετε πόσο μου αρέσει να πειραματίζομαι με νέες γεύσεις, να δημιουργώ ασυνήθιστους συνδυασμούς και να τους δοκιμάζω. Ε λοιπόν το καλοκαίρι, πέφτω σε “θερινή νάρκη”. Τη θέση των γαστρονομικών γεύσεων, των περίεργων επιδορπίων και ξηρών καρπών, παίρνουν επιλογές εξωτικών φρούτων, ανάλαφρων κοκτέιλ και δροσερών αναψυκτικών, που συνάδουν με το γενικότερο καλοκαιρινό mood. Μπορεί εσύ να το θεωρείς δεδομένο, εγώ όμως ξέρω τύπους που με 40 βαθμούς καπνίζουν καπουτσίνο και μόκα, οπότε έπρεπε να το αναφέρω.

Ρίξε την ένταση!

Το τελευταίο tip για σήμερα δεν προκύπτει σαν απαράβατη θεωρητική γνώση αλλά σαν προσωπική εμπειρία. Έχω παρατηρήσει πως όταν βρίσκομαι στην παραλία ή γενικότερα σε μια συνθήκη που καπνίζω ναργιλέ με έντονη ζέστη, τείνω να απολαμβάνω πολύ λιγότερο τον “βαρύ” ναργιλέ, καθώς μου προκαλεί μια απρόσμενη δυσφορία. Λίγο η εξωτερική θερμοκρασία, λίγο οι μη ιδανικές συνθήκες για το session όπως προαναφέραμε, λίγο η ανεβασμένη καλοκαιρινή διάθεση, πιάνω τον εαυτό μου πολλές φορές να επιζητά ένα πιο γευστικό κι ανάλαφρο session, με λιγότερη νικοτίνη σε σχέση με τα πιο “σκληροπυρηνικά” χειμωνιάτικα. Δεν είναι ντροπή, εξάλλου “κάθε πράγμα στον καιρό του, και το African Queen τον Αύγουστο”. Δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι η παροιμία ήταν ακριβώς έτσι, αλλά πιάνετε το νόημα.

Τι περιμένεις; Είσαι πλέον έτοιμος να αλώσεις κάθε παραλία και να κατακτήσεις το καλοκαίρι! Πετσέτα να πάρεις! Τα λέμε στο επόμενο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει …