Cart
No products in the cart.
Πόσο εύκολο είναι να είσαι ναργιλετζής; Εντάξει, σίγουρα δεν απαιτεί και πτυχίο πανεπιστημίου, σχετικά εύκολο θα έλεγε κανείς. Συμφωνούμε. Πόσο εύκολο είναι τώρα άραγε να είσαι επιτυχημένος ναργιλετζής; Να ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό και να φαίνεται ολοκάθαρα στο αποτέλεσμα της δουλειάς σου. Να βλέπεις την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση στα μάτια όσων δοκιμάζουν τις δημιουργίες σου. Να σε αναζητούν και να ανακουφίζονται όταν βλέπουν πως είσαι εκεί για να τους φτιάξεις ένα από τα ωραία σου mix. Ε λοιπόν, καθόλου μα καθόλου εύκολο. Παρακάτω, θα σας παρουσιάσω το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου, με θέμα τα 20 χαρακτηριστικά σε μορφή δίπτυχων, για την επιτυχία ενός ναργιλετζή και την άτυπη προαγωγή του σε Hookah Master! Γράφετε;
Καθαριότητα – Τάξη
H καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά λένε, εγώ λέω ότι η τάξη είναι η άλλη μισή. Σίγουρα θα έχει πέσει στην αντίληψή σας η σημασία που δίνουν σε όλες τις επαγγελματικές κουζίνες στο κομμάτι της υγιεινής. Κορυφαίοι σεφ ξεκινούν πολλές φορές λέγοντας πως πρώτα θέλουν να βλέπουν έναν καθαρό πάγκο και μετά κοιτάνε το γευστικό αποτέλεσμα. Προφανώς, ο ναργιλετζής δεν είναι ακριβώς σεφ οπότε έχει ένα μικρό ελαφρυντικό: τουλάχιστον οι δημιουργίες του δεν καταλήγουν άμεσα στο στομάχι του πελάτη, επομένως σε περίπτωση συμβιβασμού των πρωτοκόλλων υγιεινής, δε διατρέχει εξίσου μεγάλο κίνδυνο να πάθει οτιδήποτε. Αυτό δε σημαίνει πώς πρέπει το πόστο του να θυμίζει κοτέτσι. Πέρα από το κομμάτι της υγιεινής, η καθαριότητα και η τάξη του χώρου εργασίας ενός ναργιλετζή, του επιτρέπει να δουλεύει με ακρίβεια, ευκολία και άνεση. Σε περίπτωση που δεν το πιάσατε ακόμη, βάλτε ένα SOS δίπλα από τον τίτλο της παραγράφου, θα πέσει σίγουρα στις εξετάσεις.
Ταχύτητα – Αποτελεσματικότητα
Το επόμενο δίπτυχο χαρακτηριστικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρώτο: ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Όσοι έχετε δουλέψει στο χώρο, με καταλαβαίνετε αμέσως. Σε μια θέση τόσο πολυδιάστατη, απαιτητική, με διαφορετικές ευθύνες και αρμοδιότητες, η ταχύτητα είναι πιο χρήσιμη κι απ’ ότι στα εξτρέμ στο ποδόσφαιρο. Η ικανότητα να διεκπεραιώνεις τα ζητούμενα γοργά, σου διευκολύνει τη ζωή και σου επιτρέπει να ανταποκριθείς επαρκώς ακόμη και σε πόστα με μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το μέσο ναργιλετζή όσον αφορά τους χρόνους και το φόρτο εργασίας. Φυσικά, το να βιάζεσαι και να σκοντάφτεις, είναι δώρον άδωρον, επομένως η αποτελεσματικότητα σου είναι αυτή που θα σε μετατρέψει από βιαστικό σε γρήγορο.
Οργάνωση – Προγραμματισμός
Συνεχίζουμε με την οργάνωση. Όταν μιλάμε για την οργάνωση σαν χαρακτηριστικό ενός ικανού ναργιλετζή, η σημασία είναι διττή. Η πιο προφανής πλευρά, είναι η οργάνωση του πόστου σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ώστε να μεγιστοποιεί την παραγωγικότητα του. Η άλλη, πιο απόκρυφη, βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του. Οφείλει να αξιοποιεί το χρόνο του και να βάζει τις δουλειές του σε τέτοια σειρά ώστε αφενός να μην έχει νεκρά διαστήματα στα οποία δεν ξέρει τι να κάνει, και αφετέρου, να μην του “πέφτουν όλα μαζί” όταν υπάρχει συνωστισμός και αυξημένη ζήτηση όπως π.χ κατά τις ώρες αιχμής. Το πλάνο ενός Hookah Master, είναι σα μια χορογραφία που έχει όλα της τα βήματα μετρημένα και άρτια υπολογισμένα. Κάρβουνα, μπολάκι, ναργιλές, σέρβις, γύρισμα κάρβουνων, αλλαγές, παραγγελίες κ.ο.κ. Ακούγονται πολλά, και είναι, αλλά πιστέψτε με εφικτά.
Πειθαρχία – Συγκέντρωση
Τι κοινό έχει ένας χορογράφος για να γεννήσει μια άριστη χορογραφία αλλά κι ένας βιρτουόζος χορευτής για να τη φέρει στη ζωή όπως ακριβώς τη φαντάστηκε ο πρώτος; Ταλέντο και σκληρή δουλειά; Σίγουρα ναι, αλλά χάριν της λίστας μας, όχι τώρα. Πειθαρχία και συγκέντρωση. Προφανώς είναι δύσκολο να διατηρείς το μυαλό σου μόνιμα προσηλωμένο και “κλειδωμένο” στη χορογραφία ώστε να μη χάσεις ούτε βήμα. Κανείς δε λέει ότι απαγορεύεται, ούτε υπάρχει σε καθημερινή βάση μια καθορισμένη κριτική επιτροπή που θα τιμωρήσει κάθε σου παραπάτημα με αφαίρεση βαθμών από το τελικό σου σύνολο, όμως αν θέλεις να ξεχωρίζεις και να φτάσεις στην κορυφή, τα περιθώρια για λάθη στενεύουν. Stay focused and keep your eyes on the prize.
Συνεργατικότητα – Ομαδικότητα
“Η κορυφή είναι στενό μονοπάτι δεν έχει για δεύτερο θέση” λέει ο Bloody Hawk σε ένα πρόσφατο κομμάτι του. Εν μέρει συμφωνώ. Στην περίπτωση ομαδικών σπορ βέβαια, όλοι κερδίζουν ή χάνουν μαζί. Έχουμε ξαναπεί πώς ο ναργιλές είναι ένα ομαδικό σπορ που παίζεται ατομικά. Σε περίπτωση που αποτελείτε μέρος μιας ομάδας, ενός πόστου ή μιας επιχείρησης, η ομαδικότητα και συνεργατικότητα που επιδεικνύετε, μπορεί ακόμη και να υπερκαλύψει τις προσωπικές σας αρετές ή αδυναμίες. Το σημαντικό για μια ομάδα είναι να κερδίζει με κάθε κόστος, οπότε αν είστε μέλος μιας επιτυχημένης ομάδας, στη χειρότερη είστε ένας μέτριος νικητής, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, είστε ο πρώτος χαμένος. Ο καθένας έχει το ρόλο του, και όλοι οι ρόλοι συνδυάζονται κι αποσκοπούν στην επίτευξη του επιθυμητού στόχου. Μέσω της συνεργασίας, προσπάθησε να αναδείξεις τα λαμπρά σημεία των συνεργατών σου και ταυτόχρονα να θάψετε παρέα τις αδυναμίες σας. Εάν δεν προτίθεσαι να συνεργαστείς και να “πασάρεις”, μπορείς να πάρεις το ματσούκι σου και να πας να παίξεις μόνος σου, σε άλλη παραλία.
Διαλλακτικότητα – Ανοιχτό μυαλό
Μπορεί σε προηγούμενο άρθρο να έχω αναφέρει ότι απαγορεύεται να βάλεις κρασί στο νερό (στη γυάλα του ναργιλέ), αλλά νερό στο κρασί σου μπορείς να βάλεις. Κράτησε μάτια, αυτιά κι εγκέφαλο ανοιχτά και προσπάθησε να είσαι διαλλακτικός και δεκτικός. Δεν τα ξέρεις όλα, δεν τα ξέρω όλα, κανείς δεν τα ξέρει όλα. Ένας σοφός φίλος μου είπε κάποτε: “Όταν μιλάς λες πάντα κάτι που ήδη γνωρίζεις, όταν ακούς μπορεί να ακούσεις κάτι που δεν ήξερες”. Μέχρι κι εγώ που είμαι πολυλογάς και συνήθως πνεύμα αντιλογίας, ξετρελάθηκα με αυτήν τη σκέψη. Πάρε από όλους τους ανθρώπους γύρω σου τα θετικά, και πέτα τα αρνητικά δίπλα στην καμένη γεύση και τα σβησμένα κάρβουνα. Άκου τι σου λένε οι πελάτες και αξιοποίησε το feedback για να αποφύγεις μελλοντικές αστοχίες.
Προσαρμοστικότητα – Ευελιξία
“Το μέτρο της ευφυΐας είναι η ικανότητα για αλλαγή”. Τι εννοούσε ο φίλος μας ο Einstein; Ότι ο έξυπνος άνθρωπος διαθέτει προσαρμοστικότητα και μπορεί να μεταβάλλεται εύκολα και γρήγορα ανάλογα με τις ανάγκες του περιβάλλοντός του. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, προϊστάμενοι ή υφιστάμενοι, συνάδελφοι, πελάτες, εξωτερικοί συνεργάτες και πάει λέγοντας. Το ίδιο και τα πόστα, οι εργασιακές συνθήκες, ακόμα κι οι εξωτερικοί αστάθμητοι παράγοντες. Προσπάθησε να λειτουργείς πάντα με βάση το ένστικτο και τη λογική σου, ώστε να ανταπεξέρχεσαι στις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες. Χέρι-χέρι με την ευχέρεια σου να προσαρμόζεσαι, έρχεται και η δεξιότητά σου να ικανοποιείς ποικίλες ανάγκες του κόσμου. Το να μπορείς να εκτελείς εξίσου άρτια μια παραγγελία για ελαφρύ, βαρύ, ξινό, γλυκό, βασικό ή περίεργο mix, σου προσδίδει την απαραίτητη ευελιξία που θα σε ξεχωρίσει.
Μελέτη – Θεωρητική γνώση
Τι χρειάζεσαι για να έχεις την προαναφερθείσα ευελιξία; Μα φυσικά μελέτη και θεωρητική γνώση. Πριν δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις τη νέα σου ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, διαβάζεις τις οδηγίες χρήσεις. Πριν συναρμολογήσεις ένα έπιπλο, κοιτάζεις το manual για να βεβαιωθείς πως θα ακολουθήσεις σωστά τα βήματα εκτέλεσης. Προτού λοιπόν καταφέρεις να κάνεις το κάτι παραπάνω, πρέπει να εμβαθύνεις στο θεωρητικό κομμάτι. Τα αντικείμενα μελέτης απλώνονται από βασική “θερμοδυναμική”, με την έννοια της διαχείρισης της θερμότητας του Bowl από το HMD, και κατανόηση της βασικής λειτουργίας ενός ναργιλέ, μέχρι σύνθετα αφιερώματα στο Mixology αλλά και ενημέρωση για τις ραγδαίες εξελίξεις της βιομηχανίας.
Περιέργεια – Συνεχής εξέλιξη
Δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως γίνεται αντιληπτό η πληροφορία είναι ατελείωτη. Δυστυχώς, γιατί δε θα καταφέρεις να την αφομοιώσεις αμέσως, και να “ξεμπλέξεις” με το διάβασμα γρήγορα. Ευτυχώς, γιατί μπορείς να συνεχίζεις να καταδύεσαι όλο και πιο βαθιά στον ωκεανό της γνώσης, ανταμείβοντας διαρκώς την προσπάθεια και το χρόνο σου. Προσωπικά, το διάβασμα θεωρητικών μαθημάτων ήταν η μεγαλύτερη μου αγγαρεία κατά τα σχολικά μου χρόνια, όμως στο κομμάτι του ναργιλέ μπορώ να μελετάω ακούραστα με τις ώρες. Μόνο αυτή η “περιέργεια” και αδηφαγία για συνεχή εξέλιξη θα σου ξεκλειδώσει γνώσεις που άλλοι δεν έχουν ονειρευτεί καν.
Πειραματισμός – Πρακτική εμπειρία
Όλο μέλι, μέλι κι από τηγανίτα τίποτα. Πριν προλάβετε να το πείτε εσείς, θα το αναφέρω εγώ. ΠΡΑΞΗ. Χωρίς την πρακτική εφαρμογή και τον πειραματισμό, όλα τα παραπάνω είναι κούφια. Κανείς δεν έγινε ποδοσφαιριστής διαβάζοντας πώς να κάνει ντρίμπλες, ούτε μάγειρας μαθαίνοντας “απ’ έξω” συνταγές και αναβιώνοντάς τις στο κεφάλι του. Τα πειράματα είναι ο βέλτιστος τρόπος να επιβεβαιώνουμε ή να διαψεύσουμε τις ιδέες και τις απόψεις μας, μεταμορφώνοντας τα γράμματα των σελίδων και τα pixels των οθονών σε ζωντανά αριστουργήματα. Στο χώρο του ναργιλέ, κάθε φρέσκο Bowl είναι μια ευκαιρία για παρατηρήσεις, καθώς η παραμικρή λεπτομέρεια που αλλάζει μπορεί να παράξει εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Η πρακτική εμπειρία λοιπόν που πρέπει να “κατακτήσουμε” έρχεται με το χρόνο κι εμπλουτίζεται συνεχώς. Προσοχή, ΝΑ το δοκιμάσετε και στο σπίτι. Το προσωπικό σας εργαστήριο είναι το ιδανικό καταφύγιο για να περιορίσετε τις εξωτερικές αποσπάσεις, να ελέγχετε στο μέγιστο βαθμό τους αστάθμητους παράγοντες και χωρίς την περίσσια πίεση της εργασίας και του χρόνου, να τελειοποιήσετε τα πειράματα σας.
Η συνέχεια, στο δεύτερο μέρος του άρθρου! Μείνετε συντονισμένοι, μελετήστε και συνεχίστε να βελτιώνεστε!