Cart
No products in the cart.
“Πάλι μήλο θα καπνίσουμε;”, “Βαρε΄θηκα όλο γλυκά φρούτα, φτιάξε κάτι διαφορετικό”, “Έχω δοκιμάσει τα πάντα”, “Δεν μπορείς να μου φτιάξεις κάτι και να με εντυπωσιάσεις”.
Αυτές και άλλες παρόμοιες, είναι φράσεις που ακούω καθημερινά, είτε στη δουλειά από πελάτες, είτε από φίλους όταν καπνίζουμε σπίτι ή βγαίνουμε έξω για ναργιλέ. Η αλήθεια είναι, πως όσο περνάνε τα χρόνια και αποκτάς εμπειρία, ορισμένες γεύσεις χάνουν σιγά σιγά την αίγλη που είχαν κάποτε στο μυαλό σου και καταλήγουν ανιαρές και αδιάφορες. Το θρυλικό διπλό μήλο, το σταφύλι και η μέντα σου μοιάζουν πλέον ανυπόφορα. Το σημερινό άρθρο, ήρθε για να σε ταρακουνήσει, για να αλλάξει όσα ήξερες μέχρι σήμερα, για να σε κάνει να αναθεωρήσεις και να ενθουσιαστείς ξανά για μια πρωτότυπη γεύση ναργιλέ που θα σε εκπλήξει, θα σπάσει τη μονοτονία των φρούτων, και θα αναζωπυρώσει την αγάπη σου για το ναργιλέ. Που θα σου θυμίσει εκείνες τις τζούρες που έκανες και σου επέτρεπαν να βυθίζεσαι στη γλυκιά ζαλάδα του καπνού που πρωτοέμπαινε στη ζωή σου πριν κάμποσα χρόνια.
DISCLAIMER: Το 2023, η βιομηχανία του ναργιλέ παγκοσμίως έχει εξελιχθεί ραγδαία, ξεφεύγοντας από τα στενά και παραδοσιακά πλαίσια του παρελθόντος. Με αποκορύφωμα την αγορά της Ρωσίας, οι επιλογές στο κομμάτι του καπνού είναι κυριολεκτικά αμέτρητες και το εύρος των γεύσεων που παράγονται ξεπερνούν την φαντασία των περισσότερων. Για το λόγο αυτό, επιλέξαμε στο συγκεκριμένο άρθρο να σας παρουσιάσουμε δέκα ιδιαίτερες γεύσεις από δέκα διαφορετικές εταιρείες καπνού, όλες με βάση τη Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αναλύσουμε σύντομα τη φιλοσοφία κάθε εταιρείας και ταυτόχρονα να παρουσιάσουμε και την “κορυφαία” περίεργη πρόταση που διαθέτει. Στη λίστα θα μπορούσαν να βρίσκονται δεκάδες/εκατοντάδες άλλες εξίσου ασυνήθιστες γεύσεις, εμείς ωστόσο προσπαθήσαμε να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα όσο το δυνατόν καλύτερα.
Honorable Mentions: Darkside “Needls”, Bonche “Dark Chocolate”, Matt Pear “Gretsky”
Ας ξεκινήσουμε από τους “αδικημένους” της λίστας. Το Needls της Darkside περιγράφεται ως Πευκοβελόνες και είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς και αγαπημένες επιλογές στην αγορά της Ρωσίας. Ιδανικό για mix με τσάγια, εξωτικά φρούτα αλλά και ποτά, το Needls είναι μια ιδιαίτερη επιλογή που στο κάπνισμα του θα διαπιστώσεις σίγουρα πόσο ξεχωριστό είναι. Να αναφερθεί επίσης πως η συγκεκριμένη γεύση έχει εδραιωθεί τόσο που πλέον οι περισσότεροι παραγωγοί καπνού έχουν την αντίστοιχη εκδοχή στις σειρές τους. Εξίσου δημοφιλή επιλογή για παράδειγμα αποτελεί το Fir της Element.
Η Bonche είναι μια εταιρεία που θα συναντήσουμε κι αργότερα στη λίστα μας και θα αναλύσουμε περαιτέρω. Το Dark Chocolate της εταιρείας βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμολογικά θέση, μεταξύ των γεύσεων της εταιρείας, και τρίτη συνολικά(!) στο htreviews.org, το δημοφιλέστερο site αξιολόγησης καπνών της Ρωσίας με 4.7/5 αστέρια. Πρόκειται για μια γλυκόπικρη, έντονη, καθαρή γεύση Μαύρης Σοκολάτας η οποία μπορεί να καπνιστεί εξίσου απολαυστικά μόνη της όσο και σε mix.
Τέλος για τις άξιες αναφορές της λίστας, το Gretsky της εταιρείας Matt Pear. Αρκετοί κατασκευαστές έχουν πειραματιστεί στον τομέα των ξηρών καρπών, εστιάζοντας κυρίως είτε σε γεύσεις τύπου φυστικοβούτυρο ή σε επιδόρπια ξηρών καρπών όπως τάρτα αμυγδάλου. To Gretsky της Matt Pear ξεχωρίζει για την αυθεντική γεύση καρυδιού, η οποία απογειώνει οποιοδήποτε γλυκό mix, όπως άλλωστε και στην πραγματικότητα. Μη μου πείτε ότι έχετε ξανακαπνίσει Καρύδι, δε θα σας πιστέψω.
ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ!
Spectrum “Carribean Rum”
Αρχίζουμε τη λίστα μας επομένως βάλτε ένα ποτάκι και καθίστε αναπαυτικά. Αν όπως εγώ δεν είστε λάτρεις του αλκοόλ, μην ανησυχείτε, η Spectrum έχει τη λύση. Εμπνευσμένοι από τον περίφημο Captain Jack Sparrow, κυκλοφόρησαν στην αγορά το Carribean Rum. Εξωτικό Ρούμι Καραϊβικής με γλυκές νότες καραμέλας/σοκολάτας, μπαχαρικά και φυσικά την αίσθηση του αλκοόλ, το καθιστούν ιδανική επιλογή για τα “βαριά ποτήρια”. Τα αλκοολούχα ποτά στο ναργιλέ αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο με αρκετές εταιρείες να δοκιμάζουν κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό. Στην κατηγορία αλκοόλ ξεχωρίζουν επίσης το Whiskey της Bonche και το Jägermeister της Satyr. Προτείνεται σε μίξεις με εσπεριδοειδή, berries αλλά και επιδόρπια!
WTO “Styx”
Η ΅World Tobacco Original, γνωστή και ως WTO είναι μια εταιρεία παραγωγής καπνού με βάση τα φύλλα πούρου από τη Ρωσία. Με πολλές διαφορετικές γραμμές ονομασμένες ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του φύλλου (Carribean, Tanzania, Nicaragua, Cuba, Brazilian, Italy) αλλά και αμέτρητες ιδιαίτερες επιλογές στα αρώματα, ήταν αδύνατο να λείπει από αυτήν τη λίστα. Εκπρόσωπος της, το Styx, μέρος της συλλογής Italy σε συνεργασία με την Alkonost, με φύλλα πούρου από τη βόρεια και νότια Ιταλία που έχουν ζυμωθεί για τρία χρόνια, αποτελεί μία από τις εννέα γεύσεις που κατάφεραν να κυκλοφορήσουν στη συγκεκριμένη συλλογή ανάμεσα από 4500 δείγματα! Κυρίαρχες νότες το μέλι και το σανδαλόξυλο, σε μια σύνθεση που θα μπορούσε άνετα να θυμίζει άρωμα κορυφαίου Οίκου Αρωματοποιοίας. Όσοι το έχουν δοκιμάσει εκθιάζουν το συνδυασμό του μελιού με τα μπαχαρικά και το αποθεώνουν. Μια από τις γεύσεις της λίστας που πραγματικά ανυπομονώ να δοκιμάσω κι ο ίδιος!
Dogma “Plov“
Αν το μέλι λοιπόν σας άνοιξε καθόλου την όρεξη, μην ανησυχείτε, η Dogma σας έχει! Η δεύτερη εταιρεία της λίστας που χρησιμοποιεί φύλλα πούρου ως βάση, εκπροσωπείται στη λίστα μας από το Plov. Tι είναι τώρα το Plov; Πολύ απλό, Πιλάφι! Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο το πώς κατάφεραν να φτιάξουν όντως τη γέυση ώστε να θυμίζει τόσο ξεκάθαρα πραγματικό μαγειρεμένο πιλάφι, όμως το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Σίγουρα μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες καπνίσματος που έχω δοκιμάσει, ό,τι και να γράψω δεν θα καταφέρετε να το κατανοήσετε πλήρως αν δεν το δοκιμάσετε οι ίδιοι. Περιττό να αναφερθεί ότι τη συγκεκριμένη γεύση είναι αποκλειστική και δε θα τη συναντήσετε σε κανέναν άλλον παραγωγό καπνού.
Smoke Angels “Desert Corn”
“Και με τι μπορεί να συνδυάζεται ρε Μίσα το πιλάφι;”, σας φαντάζομαι να με ρωτάτε διαδικτυακά. Η Smoke Angels έρχεται για να σας απαντήσει εμφατικά: Με το Desert Corn! Γλυκό βρασμένο Καλαμπόκι που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, και πέρα από το πιλάφι μπορεί παραδόξως να συνδυαστεί με πάρα πολλές επιλογές καθώς παρέχει στα mix μας μια ουδέτερη γλυκύτητα που ταιριάζει σχεδόν παντού. Να αναφέρουμε ότι το καλαμπόκι και το Pop Corn αποτελούν δημοφιλείς επιλογές για πολλούς σοβαρούς κατασκευαστές, με το Popcorn της Original Virginia, το Sweet Corn της Bonche αλλά και το Pop Corn της Troffimoff’s να αποσπούν εξίσου καλές κριτικές και να χρήζουν σίγουρα μιας δοκιμής!
Satyr “Uncle Be”
Και αφού πιάσαμε το καλαμπόκι, η συνέχεια δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Στη λίστα μας και η Satyr, μια από τις πιο εξεζητημένες εταιρείες στον κόσμο, τόσο για το ιδιαίτερο marketing, τη σπανιότητα, την ξεχωριστή συσκευασία, αλλά κυρίως για την απίστευτη δουλειά στο κομμάτι του καπνού. Με ατελείωτα μοναδικά projects που μπορούν να αποτελέσουν ένα μελλοντικό άρθρο από μόνα τους, η Satyr δοκιμάζει τα όρια του καπνίσματος ναργιλέ και εντυπωσιάζει ακόμη και τους πιο δύσκολους κριτές, με ενδεικτικές αναφορές από τις αλκοολούχες δημιουργίες της όπως το Bootlegger Brothers (bourbon) μέχρι τα ολόκληρα πούρα ζυμωμένα σε μολάσσες τα οποία για να καπνιστούν πρέπει να τα κόψεις μόνος σου όπως το Viso Ab Habano Jalapa. Εκπρόσωπος της ωστόσο σε αυτήν τη λίστα, είναι το Uncle Be. Παρότι προσωπικά μου θυμίζει την επωνυμία γνωστής μάρκας έτοιμου ρυζιού, πρόκειται για γεύση Tομάτα! Ναι σωστά διαβάζετε, τομάτα. Σίγουρα άλλη μια πολύ δυνατή υποψηφιότητα για τις γεύσεις που θα ήθελα να δοκιμάσω και να πειραματιστώ μαζί της. Ίσως ξεκινούσα από το πιλάφι που έχω ετοιμάσει πιο πάνω με το καλαμπόκι, μου ακόυγεται πεντανόστιμο.
Bonche “Olive”
Όταν μια εταιρεία έχει ήδη αναφερθεί δύο φορές χωρίς να έχει έρθει καν η σειρά της, καταλαβαίνεται ότι μάλλον κάτι πάει πολύ καλά. Η Bonche αποτελεί πρωτοπόρο στην αγορά του καπνού ναργιλέ, χρησιμοποιεί ως βάση τα φύλλα πούρου και είναι η εταιρεία που μαζί με την WTO άνοιξαν το δρόμο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες που ασχολούνται με το cigar leaf. Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά τις εταιρείες παραγωγής καπνού στο htreviews, προσφέροντας μάλιστα ασυνήθιστες επιλογές όπως το Marzipan, το Whiskey και το Dark Chocolate που αναφέρθηκαν νωρίτερα, αλλά και τον εκπρόσωπο της στη λίστα το Olive. Αλήθεια τώρα, θα πιστεύατε ποτέ ότι θα καπνίζατε Ελιά; Ε ΄λοιπόν ήρθε η ώρα! Όσον αφορά το mixology, μη με ρωτήσετε, πειραματιστείτε μόνοι σας, εγώ ελιές δεν τρώω ούτε στην πίτσα. Τη συγκεκριμένη γεύση δε, την έχω δει να χρησιμοποιείται επιτυχώς μέχρι και σε mix επιδόρπιο, οπότε καταλαβαίνετε περι τίνος πρόκειται.
Kraken “Cheddar Cheese”
Πίτσα είπα και μου άνοιξε η όρεξη. Να ναι καλά η Kraken, ακόμη μια εισαγωγή στη λ΄ίστα με βάση τα φύλλα πούρου. Έχουμε τομάτα, καλαμπόκι, ελιά, ήρθε η ώρα για τα βαριά χαρτιά. Και το όνομα αυτού: Cheddar Cheese! Δεν μας έφταναν τα ποτά, το μέλι, το πιλάφι, τα λαχανικά, είπαμε να μεταπηδήσουμε και στα γαλακτοκομικά. Ομολογώ πως ούτε εδώ έχει γίνει προσωπική δοκιμή, ωστόσο θεωρώ πως θα ήταν από τις αγαπημένες μου επιλογές, όντας λάτρης του τυριού. Περισσεύει σε κανένα να δανειστώ λιγάκι; Για να μην το ξεχάσω, πρόσφατα κυκλοφόρησε και το Grusha Gorgonzola της Nash, ένα mix με αχλάδι και γκοργκοντζόλα που θα μπορούσε πολύ άνετα να βρίσκεται επίσης στη λίστα μας, ή σε κάποιο επεισόδιο του Master Chef!
Troffimoffs “Sujuk”
Αν η Kraken το πήγε ένα βήμα παραπάνω με το Τυρί Τσένταρ, η Troffimoff’s ίσως το τερμάτισε. H εταιρεία από την Αγία Πετρούπολη αποτελεί το νέο καυτό όνομα της βιομηχανίας καπνού καθώς έχει καταφέρει να παράγει ένα πολύ δυνατό προιόν σε βαρύτητα και νικοτίνη με πεντακάθαρα αρώματα, πρωτότυπες γεύσεις και πανέμορφη συσκευασία. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί έναν από τους πιο ακριβούς και premium καπνούς της αγοράς αυτήν τη στιγμή. Αφού βάλαμε λοιπόν και το τυρί στην πίτσα μας, πάμε στα αλλαντικά! Το Salami της Bonche το αναφέραμε ήδη, το Bacon της Satyr και το αντίστοιχο της Spectrum ίσως είναι περισσότερο γνωστά και καταξιωμένα στην αγορά και αποτελούν αμφότερα εξαιρετικές επιλογές, τώρα ήρθε και το Sujuk! Αρώματα αποξηραμένου αλλαντικού, μπαχαρικών όπως το πιπέρι, και ντομάτας που προσδίδουν στη γεύση μια πολύ υψηλή πολυπλοκότητα η οποία δύσκολα εκτιμάται. Κατάλληλο ακόμη και για τα πιο απροσδόκητα mix, καθώς έχει αναφερθεί πως ταιριάζει με berries, τσάγια, μέχρι και ανανά! Μην ανησυχείτε, δεν είμαι από αυτούς που βάζουν ανανά στην πίτσα, επομένως όσον αφορά την τελευταία πρόταση για mix, προχωρήστε με δική σας ευθύνη!
Chabacco “Garlic Toast”
Αφού θεωρητικά η πίτσα μας μπορεί κανείς να πει ότι ολοκληρώθηκε με το Σουτζούκ, ήρθε η ώρα να τη συνοδεύσουμε. Η Chabacco είναι η πρώτη εταιρεία στη λίστα που χρησιμοποιεί φύλλα τσαγιού ως βάση για τις γεύσεις της, χωρίς αυτό να την περιορίζει από το να πειραματιζεται και να επεκτείνει τις δημιουργίες της σε αχαρτογράφητα νερά. Μια τε΄τοια προσπάθεια είναι και το Garlic Toast, ελληνιστί το Σκορδόψωμο της σειράς γαστρονομίας της εταιρείας με όνομα “Gastro”. Περιορισμένη σε κυκλοφορία, και δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να τη δοκιμάσω ως τώρα, είμαι σίγουρος όμως πως κάτι όμοιο του δεν έχω δοκιμάσει στο παρελθόν. Άλλη μια μοναδική επιλογή, καθώς δεν υπάρχει, και ούτε πρόκειται κατά τη γνώμη μου να υπάρξει, εταιρεία που θα επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο. Εξίσου ιντριγκαδόρικη και αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια της Spectrum που κυκλοφόρησε πρόσφατα τη γεύση Bruschetta (μπρουσκέτα με ελαιόλαδο, ξύδι, τυρί και λαχανικά) ως μέρος της δικής της σειράς γαστρονομικών γεύσεων, αλλά και προσπάθειες όπως η Pizza της Buta.
Severniy “Rhubarb”
Για το τέλος, κράτησα κάτι διαφορετικό. Η Severniy είναι ακόμη μια εταιρεία με έδρα τη Ρωσία και αξιοσέβαστη προσφορά στο χώρο του ναργιλέ. Το North για παράδειγμα, ο πάγος της εταιρείας, βρίσκεται στην κορυφή των αξιολογήσεων του htreviews.org με 4.8/5 αστέρια, βαθμολογία που επιτυγχάνει μόνο αυτό και το πασίγνωστο Cane Mint της Tangiers, ενδεικτικό της δουλειάς της εταιρείας. Στη λίστα θα μπορούσε άνετα να είναι το Chalva, ναι καλά καταλάβατε, γεύση σιμιγδαλένιου χαλβά, όμως τελικά επέλεξα το Rhubarb. Στα ελληνικά: Ραβέντι. Δε σας λέει κάτι ε; Ούτε εμένα! Μετά από σχετική έρευνα σας παραθέτω το εξής απόσπασμα από τη Wikipedia: “Στη μαγειρική χρήση οι φρέσκοι ωμοί μίσχοι (μίσχοι των φύλλων) είναι τραγανοί (παρόμοιοι με αυτούς του σέλινου) με ισχυρή, στυφή γεύση. Συνηθέστερα, οι μίσχοι των φύλλων του φυτού μαγειρεύονται με ζάχαρη και χρησιμοποιούνται σε πίτες και άλλα γλυκά.” Όσον αφορά το κομμάτι του ναργιλέ, βρήκα πως οι περισσότερες αν όχι όλες οι εταιρείες που κατασκευάζουν κάποια σχετική γεύση, συνδυάζουν πάντα το Ραβέντι με το Raspberry, όπως για παράδειγμα η Chabacco και η Cobra. Τώρα στο κομμάτι της γεύσης του και της εμπειρίας καπνίσματος, πραγματικά απλώνεται ένα πέπλο μυστηρίου πάνω από το κεφάλι μου. Με όσα έχω διαβάσει αποκλειστικά απο κριτικές άλλων, καλό θα ήταν να μην καπνίζεται σκέτο καθώς είναι έντονα βοτανώδες και χλοώδες, αλλά για την παραγωγή mix επιδορπίων.
Πώς αλλιώς να έκλεινε αυτή η λίστα, αν όχι με κάτι τόσο περίεργο, που καλά-καλά δεν μπορώ να το περιγράψω χωρίς να το έχω δοκιμάσει. Μην ξανακούσω λοιπόν παράπονα για βαρετές γεύσεις και κορεσμό, γιατί θα πεταχτώ από μια γωνία με ένα mix Ραβέντι, Ντομάτα, Πιλάφι και θα σας βάλω να το καπνίσετε με το ζόρι.
Και να θυμάστε, ο ναργιλές είναι πειραματισμός και συνεχής εξέλιξη, γι’ αυτό δε θα τον βαρεθούμε ποτέ!